• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/amasyasarialakoyu/
  • https://www.twitter.com/http://www.sarialankoyu.net/
    • AMASYA SARIALANLI MUSA
ONURSAL BAŞKAN
             ALİ ASLAN
ONURSAL BAŞKAN 2008

AMASYA İLİ        SARIALANKÖYÜ           SOSYAL YARDIMLAŞMA.VE     DAYANIŞMA  DERNEĞİ

Aidat Borcu Sorgulama
Üyelik Girişi
ÜYE RESİM EKLEME
Site Haritası
Takvim
SARIALANLI MUSA

Hakkımızda

Sarıalan köyü Amasya ilinin Merkez ilçesine bağlı bir alevi köyüdür. Amasya merkeze 70 km uzaklıktadır. köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Köyün iklimi Karadeniz ve karasal iklim etki alanı içerisindedir.Köyümüz Amasya-Tokat il sınırlarında bulunur.Tokat'ın turhal ilçesine Amasya'dan daha yakındır.

KÖYÜN GEÇMİŞİ Köy Horasandan gelerek önce Turhal ' a yakın Hamide Boğazı ondan sonra Osmanlı zulümünden ve Yavuz Sultan Selim katliamından kurtulmak için yüksek olan Turhal'a bağlı Meğil 'e (Erenler) giden Sarıalan köylüler burda onüç haneden oluşmuşlardır. Bunlar Kiltanlar, ( Davut Dedenin Soyu ) Tuluklar ( Tuluğ oğulları) Çakallışar, Akpınarlar, Akbulutlar, Aylar, Yıldızlar, Turanlar, Kaplanlar, Karalar,Acarlar Cumhuriyetten sonra BülbüllerAkpınarlardan ayrılmışlardır. Yarımlardan Sarıalandan Turhal Koçacıka gidenler vardır. Meğil de yaşarlarken Cedoğlar, Vezir oğulları , Kiltanlar,Kırahmetoğulları Kocasaru gibi haneler Cumhuriyetten sonra soy isim kanunuyla bir kaç haneye bölünmüşlerdir. Davut Dede Yavuz Sultan Selim katliamından sonra Meğil de yaşarken atı Sarılana kaçmıştır. Hacı Bektaş soyu ile bağlantısına inandığımız Zatın atı şimdiki köy pınarının yanında bulunmuştur. Davut Dede üç defa atını aynı yerde bulmuştur. Kaçan atının bulunduğu yer şimdiki köy pınarının yeridir. Gaziğil sülalesi Gümüş hacı köy Çetmi köyünden, Çetmi köyü bu gün çok büyük bilim adamları ve dedeler yetişmiştir. Canpolat ve Memet ali sülalesi büyükleri Osmancık tarafından alevi köylerinden gelmiştir. Köyün bir kısmının Ankara Haymana tarafından gelidiği de söylenir.

GURURLUYUZ ÇÜNKÜ ; Kurtuluş Savaşında köy büyüklerimizden seksene yakın zat gitmiştir. Bunlardan Hırçı Ahmet ( Bozmalardan ) Koca Saru ( Karalardan ) Kır Ahmet (Akbulutlardan ) Koca Bey ( Tuluklardan ) Cerdoğan Kasım ( Karalardan ) Memet Ali dede ( canpolatlardan ) Hırçı Ahmetin mermileri bittikten sonra süngüyle yakın savaş yapan güçlü bir zat olduğu söylenmektedir. Koca Saru ile birlikte bir kaç kişi on iki yıl Rusyada esir kalmıştır. Sarıalandan giden seksen kişiden on altı on yedi kişi geri dönmüştür. Sarıalan köylüleri Kurtuluş savaşına destek olmuşlardır.

KÖYÜMÜZÜN LEZZETLERİ Toyga Çorbası,Tarhana çorbası, (uşak tarhanasından hiç değil ) Çökelekli, Haşaşlı gömbe vs. KÖYLÜNÜN KİŞİLĞİ Köyümüzün suları sert insanları merttir.. Misafir perverlikde dillere destan geçmişleri vardır.. Köye gelen öğretmenler yada misafirler ilk geldiklerinde çok pişman olurlar ama köye alıstıktan sonra hiç gitmek istemezler..

ŞANLI BAYRAĞIMIZ
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam3
Toplam Ziyaret887039
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.432432.5624
Euro34.631634.7704
Hava Durumu
AMASYA